Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın Özel Hastaneler Ve Sağlık Sistemi Üzerine Etkileri

Fikriye Yılmaz, Burcu Tosun, Meriç Yavuz Çolak

Özet


Amaç: Çalışmanın amacı Sağlıkta Dönüşüm Programının özel hastanelere ve sağlık sistemine etkilerini değerlendirmek ve sağlık sektörünün öncelikli problem alanlarını belirlemektir.

Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı türde kesitsel bir saha çalışması olarak planlanan araştırmada Ankara’da faaliyet gösteren özel hastanelerde çalışan 120 yöneticiye yüz yüze görüşme yöntemi ile anket uygulanmıştır. Anket formu 3 bölümden ve 16 sorudan oluşmaktadır. İlk bölümde çalışanların eğitim düzeyleri ve mesleki özelliklerinin belirlenmesine yönelik 4 soru, ikinci bölümde Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın etkilerinin değerlendirilmesine yönelik 9 soru ve son bölümde ülkenin sağlık sorunlarının belirlenmesine yönelik 3 soru yer almaktadır. Verilerin analizi SPSS 18.0 paket programında tanımlayıcı istatistikler ile gerçekleştirilmiştir.

Bulgular: Çalışmada, yöneticilerin büyük bir kısmının Sağlıkta Dönüşüm Programı ile hizmet verme süreçleri ve hasta memnuniyetinin olumlu yönde değiştiğini, sağlık personelinin iş yükü ve mesleki bilgi ve becerilerini yenileme ihtiyacının arttığını düşündükleri belirlenmiştir. Yöneticilerin %96,7’si “hastanelerin akreditasyon belgesi almasının teşviki” uygulamasını olumlu, %46,7’si “Özel hastaneler ile ilgili olarak yapılan yeni düzenlemelerle, eskiye oranla daha sıkı kurallar getirilmesi” uygulamasını olumsuz olarak değerlendirmiştir. Ülkenin genel sağlık sorunları arasında en önemlilerinin bilinçsiz ilaç tüketimi ve obezite olduğu, sağlık yönetimi alanında da hem kurumsal hem de genel anlamda kaliteli iş gücü yetersizliğinin büyük bir sorun olduğu belirlenmiştir.

Sonuç: Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulamalarının yöneticiler tarafından büyük ölçüde olumlu değerlendirilmesine rağmen, sorunların tamamen çözülmediği, değişim sürecini izleyecek araçlara ihtiyaç duyulduğu ve politika belirleme sürecinde hizmet sunucuları ve hizmetlerden faydalananları daha fazla dâhil edilecek bir yapılanmaya gidilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Anahtar sözcükler: Sağlıkta Dönüşüm Programı, özel hastaneler, hastane yöneticileri, sağlık sistemi, önceliklendirme.


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.