MEME KANSERİ TEDAVİSİ GÖREN KADINLARIN EŞLERİNİN DENEYİMLERİ

Cihan Aslan

Özet


Amaç: Araştırmanın amacı, meme kanseri tedavisi gören kadınların eşlerinin hastalık ve tedavi sürecine ilişkin deneyimlerinin ortaya çıkartılmasıdır.

Gereç ve Yöntem: Araştırma nitel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı, amaçlı örnekleme türlerinden ölçüt örnekleme tekniği kullanılarak 24 katılımcıya ulaşabilmiştir. Bu katılımcılarla, araştırmacı tarafından hazırlanan yapılandırılmış görüşme formu uygulanarak yüz yüze görüşme tekniği ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

Bulgular: Meme kanseri hastalığı ve tedavisi hem hasta olan kadını hem de eşini fiziksel, ruhsal ve sosyal yönlerden etkileyen önemli bir durumdur. Bu süreçte hastalar ve eşleri yoğun olarak psikososyal destek ve bilgi ihtiyacı hissetmektedirler. Eş desteği, hasta açısından tedavi sürecini kolaylaştıran bir etkendir. Katılımcılara meme kanserinin eş ilişkilerini olumsuz etkilenmediğini ifade etmişlerdir. Kendileri için asıl önemli olanın eşlerinin sağlığı olduğunu söyleyen katılımcılar meme kanseri veya tedavisi sebebiyle eşlerinden ayrılmak istemediklerini belirtmişlerdir. Katılımcıların ifadelerinden, eşleri ile çocukları üzerinden (‘Çocuklarımın annesi’ gibi) bağ kurdukları anlaşılmıştır. Son olarak; meme kanseri tedavisi nedeniyle kadınların kendilerine atfedilen; temizlik, yemek ve çocukların bakımı gibi bir takım rolleri yerine getiremedikleri bu nedenle eşlerine yeni rol ve sorumlulukların yüklendiği görülmüştür. Bu katılımcılar tarafından kendilerini zorlayan bir durum olarak dile getirilmiştir.

Sonuç: Tedavi süreci bir bütün olarak düşünülerek hasta ve eşinin psikososyal destek ve bilgi ihtiyaçlarının karşılanması ve eş desteğinin olması tedavi sürecine olumlu yansımaktadır. Ayrıca çiftlerle eş ilişkisi, aile, toplumsal cinsiyet rolleri gibi temel bazı konularda görüşme yapmanın faydalı olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, eş ilişkisi, eş desteği, psikososyal destek, bilgi ihtiyacı, toplumsal cinsiyet rolleri


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.