SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN NARSİSTİK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Yüksel Demirel

Özet


Amaç: Bu çalışma, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin öğrenim gördükleri programlara, cinsiyetlerine ve bulundukları sınıfa göre narsisizm düzeylerini saptamaya yönelik olarak planlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmanın evrenini Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda öğrenim gören 446 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler 2 Aralık 2015 - 25 Aralık 2015 tarihleri arasında toplanmış,  gönüllü olarak araştırmaya katılmayı kabul eden 444 öğrenciyle çalışma yürütülmüştür. Araştırmada Salim Atay tarafından 2009 yılında Türkçeleştirilen 16 soruluk Narsistik Kişilik Envanteri ölçek olarak kullanılmıştır. Çalışma sonucu elde edilen veriler SPSS 17.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiş, analiz kapsamında, frekans tabloları, güvenirlik analizi, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, Tukey testi kullanılmıştır.  Program türü gibi ikiden fazla düzeyli grupların ölçeklerden alınan puan ortalaması bakımından karşılaştırmasında tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. 

Bulgular: Araştırma verilerine göre Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerin genel olarak narsistik düzeyleri yüksek bulunmuştur. Betimleyici istatistikler tablosu incelendiğinde en yüksek narsistik puanına sahip olan programların sırasıyla İlk ve Acil Yardım, Fizyoterapi, Ameliyathane Hizmetleri, Diyaliz, Anestezi, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik ve Patoloji Laboratuvar Teknikleri Programları olduğu görülmektedir.

Araştırmada, katılımcıların cinsiyetleri ile narsisizm düzeyleri arasında yapılan Bağımsız T-testi sonucunda anlamlı ilişkiye rastlanamamıştır. Araştırma sonucunda üstünlük, teşhircilik ve kendine yeterlilik boyutlarına ilişkin puan ortalamalarının program türüne göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir Ayrıca araştırmada ikinci sınıfın toplam narsizm puanları, birinci sınıfın toplam narsizm puanlarından yüksek bulunmuştur.

Sonuç: Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2. Sınıf öğrencilerinin ve bazı program öğrencilerinin narsistik düzeyi yüksek bulunmuştur. Narsistler, özellikle empati yapamamaları nedeniyle örgütiçi iletişimde aksamalara neden olmaktadır. Sağlık hizmetleri alanı empati becerisinin yüksek düzeyde uygulanmasını gerektiren bir alandır.

Yapılan çalışmanın, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin öğretimleri sürecinde narsistik eğilimlerinin farkında olmalarını sağlayarak bu yönde kendilerine verilecek eğitimle iş yaşamında ortaya çıkması olası sorunların önlenmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.