Suriyeli Kadın Sığınmacıların Sağlık Hizmetlerine Erişimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi

Emre Özcan, Deniz Güngör Özcan, Fikriye Yılmaz

Özet


Amaç: Bu çalışma, Suriyeli kadın sığınmacıların sağlık hizmetlerine erişimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.

Gereç ve Yöntem: Çalışma, nicel yönteme dayalı kesitsel model olarak tasarlanmış bir saha çalışmasıdır. Çalışma, araştırmaya katılmaya gönüllü olan, Ankara ili Altındağ ilçesinde valilikten sosyal yardım alan 18-45 yaş aralığında 665 Suriyeli kadınla gerçekleştirilmiştir. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan soru formunun çevirmenler aracılığıyla katılımcılara yüz yüze uygulanmasıyla elde edilmiştir. Soru formu, sosyo-demografik özellikler, sağlık hizmetlerine erişimdeki bireysel-toplumsal faktörler ve sağlık hizmetlerine erişimdeki sağlık sunum sistemi kaynaklı faktörler olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Verilerin istatistiksel analizi, tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare analizi yoluyla değerlendirilmiştir.

Bulgular: Araştırmaya dahil edilen kadınların %97,9’unun herhangi bir engellilik durumu olmadığı, %92,9’unun herhangi bir sağlık sorunu olmadığı, %43,5’inin düzenli gelirinin olmadığı ve %76,4’ünün Türkçe dil yeterliliğinin olduğu tespit edilmiştir. Sağlık sorunu yaşayan kadınlar arasında aile bütünlüğü olmayanların, hane halkından sorumlu bireyi kadın olanların, yeni gelenlerin (iki yıldan az), kronik hastalığı olanların, gelir getirici faaliyetleri yetersiz olanların ve sağlık hizmetlerini karşılamada finansal yetersizliği olanların daha fazla sağlık sorunu yaşadığı bulunmuştur. Sağlık sorunu yaşayan kadınlar arasında sağlık ihtiyacı karşılanmayanların, sağlık hizmetlerine erişim olanakları yetersiz olanların, sağlık hizmetlerine erişimdeki bilgi kaynaklarına ilişkin farkındalığı olmayanların daha fazla sağlık sorunu yaşadığı bulunmuştur (p<0,05).

Sonuç: Çalışmanın sonuçları, kadın sığınmacıların sağlık hizmetlerine erişimindeki engellerin azaltılması, sağlık sunum sisteminin kadın sığınmacılar için özelleştirilmiş ve güçlendirilmiş politikalarla geliştirilmesi odağında gerek göç politikaları gerekse de kadın çalışmaları bağlamında müdahale planlamalarının gerekliliğinin altını çizmektedir.

Anahtar Kelimeler: Göç, kadın, sağlık hizmetlerine erişim, sağlık sorunu.


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.