COVID-19 Geçiren Bireylerde Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Yaşanan Semptomlar Arasındaki İlişkinin Araştırılması

Merve Yıldız, nihan Özünlü Pekyavaş, Osman Şenol Yıldız

Özet


Amaç: Bu çalışmanın amacı 20-65 arası COVID-19 enfeksiyonu geçiren bireylerde fiziksel aktivite düzeyi ile yaşanan semptomlar, semptomların şiddeti, yorgunluk, uyku kalitesi, depresyon ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemekti.

Gereç ve yöntem : Çalışmaya 20-65 yaş aralığında COVID-19 enfeksiyonunu evde tedavi alarak geçirmiş 80 gönüllü birey katıldı ve google form üzerinden hazırlanan değerlendirme formu Whatsapp ve E- posta aracılığıyla gönderildi. Bireyler fiziksel aktivite düzeylerine göre Grup 1 ve Grup 2 olarak gruplandırılmış ve değerlendirilen ölçeklerde gruplar arasında karşılaştırmalar yapılmıştır.

Bulgular: Grup 1 ve Grup 2 karşılaştırıldığında tat duyusu kaybı şiddetinde anlamlı fark tespit edildi (p<0,04). Grupların fiziksel aktivite düzeyleri ve COVID-19 semptom şiddeti arasındaki ilişkide koku duyusu, mide bulantısı, nefes darlığı şiddetleri arasında negatif yönde ilişki bulundu. Bel ağrısı şiddeti  ile pozitif yönde bir ilişki bulundu (p<0,05).

Sonuç : Fiziksel aktivite düzeyinin yüksek olmasının COVID-19 enfeksiyonu semptomlarından bazılarının daha az görülmesi ve  hafif geçirilmesi yönünde etkili olabilir.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, Fiziksel aktivite, Yorgunluk, Semptom


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.