Kardiyak Cerrahi Girişim Geçiren Hastaların Ameliyat Sonrası Dönemde Uyum Süreci

Berrak Balanuye, Hülya Bulut

Özet


Kardiyovasküler hastalıklar küresel olarak önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde tıbbi tedavi ve yaşam tarzında yapılan değişimlerin yanında cerrahi tedavi de önemli bir yer tutmaktadır. Koroner arter bypass greft cerrahisi (KABG), koroner arter hastalığını tedavi etmek için tüm dünyada kullanılan riskli ve maliyetli prosedürlerden biridir. Hastalarda bypass sonrası yaşam tarzında yaşanan değişime bağlı anksiyete, depresyon, stresle baş edememe, yorgunluk, uykusuzluk, günlük yaşam aktivitelerinde bağımlı olma, aile içi süreçlerde rol değişikliği, sosyal ve iş yaşamında yaşanan değişimler hastaların normal yaşamlarına dönmelerini geciktirmekte ve uyum sağlamalarını zorlaştırmaktadır. Cerrahi sonrası bireylerin yaşadıkları değişime uyum gösterip günlük yaşama adapte olmaları zaman almaktadır ve bu durumdan yaşam kaliteleri oldukça etkilenmektedir. Hastaların cerrahi sonrası yaşam kalitelerinin artması ve günlük yaşantılarına uyum gösterebilmeleri için hastalara taburculuk öncesinden başlayan kapsamlı bir eğitim planlanmalıdır. Hastayı bütüncül bakış açısı ile ele almayı sağlayan hemşirelik modellerinden biri de Roy’un Uyum Modelidir. Hemşireler fizyolojik ihtiyaçlarla, üstlendiği rollerle ve sağlıkla ilgili değişikliklerle bireyin uyum yapmasına yardım etmektedir. Bu makalede koroner arter bypass grefti uygulanan hastaların ameliyat sonrası uyum süreci ele alınmıştır.


Tam Metin:

PDF

Referanslar


Aydin, N.S., Doğan, S.C., Yücel, H., Zorlu, A., ve Yilmaz, M.B. (2018). Miyokard infarktüsü geçirmiş hastalarda hastanede kardiyak rehabilitasyon ve ev egzersiz programının etkileri. Cumhuriyet Tıp Dergisi (ELEKTRONİK), 40 (1), 746-754.

Birol, L. (2009). Hemşirelik süreci. 9. Baskı. İzmir: Etki Yayınları.

Chaudhury, S., Saini, R., Bakhla, A.K. ve Singh. J. (2016). Depression and Anxiety following Coronary Artery Bypass Graft: Current Indian Scenario. Cardiology Research and Practice, 2016:2345184.

Çatal, E., ve Dicle, A. (2011). Koroner arter bypass greftli hastalarda erken dönem hemşirelik bakımının Roy'un uyum modeline göre analizi. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi, 2, 68-80.

Direk, F., ve Çelik, S.Ş. (2012). Postoperative problems experienced by patients undergoing coronary artery bypass graft surgery and their self-care ability after discharge. Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi, 20(3), 530-535

Eren, F. (2018). Koroner arter bypass greft ameliyatı geçiren hastalara taburculuk sonrası tele-hemşirelik hizmeti ile verilen danışmanlığın, depresyon anksiyete ve stres düzeyine etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.