İlköğretim Döneminde Verilen Beslenme Eğitiminin Antropometrik Ölçümler Üzerine Etkisinin İncelenmesi

Funda Esin Fakılı, Gül Kızıltan

Özet


Amaç: Bu çalışmada, ilköğretim döneminde verilen beslenme eğitiminin antropometrik ölçümler üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 122 çocuğun katılımıyla gerçekleştirildi. Çocukların kişisel özellikleri ve beslenme alışkanlıkları sorgulandıktan sonra, beslenme bilgi düzeylerini ölçmek için Beslenme Bilgi Düzeyi Testi (BBDT) kullanıldı. Antropometrik ölçümleri ile ilgili veriler ve beslenme bilgi düzeyleri eğitim öncesi ve sonrasında ölçülmüştür.

Bulgular: Çalışma, yaşları 7-9 yıl arasında değişen 55’i erkek (%45,1) ve 67’si kız (%54,9) olmak üzere toplam 122 çocuk ile tamamlanmıştır. Çalışmaya katılan 122 çocuğun 55’i (%45,1) erkek ve 67’si (%54,9) kızdı. Yaş ortalaması 8,3 ± 0,65 yıldır (E:55, 8,3 ± 0,60; K: 67, 8,3 ± 0,70). Çocukların beslenme eğitimi öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında her iki cinsiyette de ağırlığın arttığı (p<0,05); boyların uzadığı (p<0,05) saptanmıştır. Yaşa göre boy uzunluğu değerlendirildiğinde, kısa ve normal çocukların sıklığı artmış; ancak uzun ve çok uzun olan çocukların sıklığı azalmıştır (p<0,05). Eğitim öncesinde yaşa göre beden kütle indeksi değerlendirildiğinde, fazla kilolu ve obez çocukların sıklığı %46,4 iken, eğitim sonrası sıklıklar artmıştır. Eğitim öncesine göre eğitim sonrasında her iki cinsiyette de beslenme bilgi puanın arttığı, erkeklerde bu artışın istatistiksel açıdan önemli olduğu (p<0,05), ancak kızlarda istatistiksel açıdan önemli bir farkın olmadığı belirlenmiştir (p>0,05).

Sonuç: Süregelen yanlış beslenme alışkanlıklarını doğruları ile değiştirmenin zor, zamana bağlı olduğunu, davranışa dönüşüp antropometriye yansımasında da etkin, sürekli eğitimlere ihtiyaç olduğu gözlendi.

Anahtar kelimleler: Beslenme eğitimi, antropometrik ölçümler, okul çağı dönemi, çocukluk çağı obezitesi, beslenme bilgi puanı


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.