Tip 2 Diyabetli Bireylerin Makro Besin Ögesi Alımları Diyet Asit Yüklerini Etkiler Mi?

Sedef Güngör, Mendane Saka, Özlem Turhan İyidir

Özet


Özet

Amaç: Besin alımı, vücudun asit dengesini asit veya baz öncüllerinin alımı yoluyla etkileyebilmektedir. Hayvansal ürünler ve diğer asidik besinler açısından zengin bir diyet meyve ve sebzeler gibi alkali besinler tarafından telafi edilemez ise asit yüküne neden olabilir. Bu çalışmanın amacı, diyabetli bireylerin diyet asit yükleri ile makro besin ögesi alımları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Tip 2 diyabetli 51 birey ve sağlıklı 59 birey üzerinde yürütülmüştür. Bireylerin antropometrik ölçümleri ve 3 günlük besin tüketim kayıtları diyetisyen tarafından alınmıştır. Bireylerin günlük enerji ve makro besin ögesi alımları Beslenme Bilgi Sistemi (BEBİS) programı kullanılarak hesaplanmıştır. Diyet asit yükü hesaplanmasında PRAL formülü kullanılmış, besin tüketim kayıtlarından elde edilen besin ögelerinin formülde yerine konması ile bireylerin diyet asit yükleri hesaplanmıştır.

Bulgular: Diyabetli kadın bireylerin beden kütle indeksleri, bel çevreleri, bel/kalça oranları ve bel/boy oranlarının kontrol grubundaki kadınlardan anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Diyabetli kadınların tekli doymamış yağ asidi alımları kontrol grubundan düşük, enerjinin karbonhidratlardan sağlanan yüzdesi ve posa alımları yüksek bulunmuştur (p<0.05). Diyabetli ve kontrol grubundaki erkek bireylerin enerji ve makro besin ögesi alımları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). Diyabetli ve kontrol grubundaki kadınların ve erkeklerin diyet asit yükü arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Kontrol grubunda yer alan bireylerin diyet asit yükleri ile enerji ve kolesterol alımları arasında zayıf, protein ve toplam yağ alımları arasında orta dereceli anlamlı pozitif bir ilişki belirlenirken diyabet grubunda diyet asit yükü ile protein ve kolesterol alımları arasında anlamlı zayıf dereceli pozitif bir ilişki tespit edilmiştir (p<0.05).

Sonuç: Son yıllarda yapılan çalışmalarda diyetin asit yükünün diyabet gelişmesinde önemli rolü olan insülin direnci oluşumunda etkili olabileceği görülmüştür. Bu çalışmada diyabetli bireyler ile kontrol grubu karşılaştırıldığında diyet asit yükleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Diyet asit yükü ile diyabet arasındaki ilişki hakkında daha fazla çalışmaya gerek vardır.

Anahtar kelimeler: Diabetes mellitus, diyet asit yükü, beslenme


Tam Metin:

PDF

Referanslar


Akter, S., Eguchi, M., Kurotani, K., Kochi, T., Pham, N.M., Ito, R., … Nanri, A. (2015) High dietary acid load is associated with increased prevalence of hypertension: the Furukawa Nutrition and Health Study. Nutrition, 31, 298-303.

Akter, S., Kurotani, K., Kashino, I., Goto, A., Mizoue, T., Noda, M., … Tsugane, S. (2016) High dietary acid load score is associated with increased risk of type 2 diabetes in Japanese men: The Japan Public Health Center–based prospective Study. The Journal of Nutrition, Health and Aging, 146, 1076-83.

Alexy, U., Kersting, M. ve Remer, T. (2008) Potential renal acid load in the diet of children and adolescents: impact of food groups, age and time trends. Public Health Nutrition, 11(3), 300–306.

Angeloco, L.R., Arces de Souza, G.C., Romao, E.A. ve Chiarello, P.G. (2018) Alkaline diet and metabolic acidosis: practical approaches to the nutritional management of chronic kidney disease. Journal of Renal Nutrition, 28 (3), 215-220.

Applegate, C., Mueller, M. ve Zuniga, K.E. (2017) Influence of dietary acid load on exercise performance. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 27, 213 -219.

Bauer, F., Beulens, J.W., Van der, A A.D., Wijmenga, C., Grobbee, D.E., Spijkerman, A.M., … Onland-Moret, N.C. (2013) Dietary patterns and the risk of type 2 diabetes in overweight and obese individuals. European Journal of Nutrition, 52, 1127-1134.

Bays, H., Fox, K.M. ve Grandy, S. (2010) Anthropometric measurements and diabetes mellitus: clues to the “pathogenic” and “protective” potential of adipose tissue. Metabolic Syndrome and Related Disorders, 8(4), 307-315.

Berkemeyer, S. (2009) Acid-base balance and weight gain: are there crucial links via protein and organic acids in understanding obesity? Medical Hypotheses, 73, 347-356.

Breen, C., Ryan, M., McNulty, B., Gibney, M.J., Canavan, R., ve O’Shea, D. (2014) High saturated-fat and low-fibre intake: a comparative analysis of nutrient intake in individuals with and without type 2 diabetes. Nutrition and Diabetes, 4(2), e104.

Coşansu, G. (2015) Diyabet: küresel bir salgın hastalık. Okmeydanı Tıp Dergisi, 31(Ek sayı), 1-6.

DeFronzo, R.A., Ferrannini, E., Groop, L., Henry, R.R., Herman, W. H., Holst, J. J., … Weiss, R. (2015) Type 2 diabetes mellitus. Nature Reviews Disease Primers, 1, 15019.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ). (2021) Body Mass Index (BMI). 09 Haziran 2021 tarihinde https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi adresinden erişildi.

Engberink, M.F., Bakker, S.J.L., Brink, E.J., Baak, M.A., Rooij, F.J.A. Hofman, A., … Geleijnse, J.M. (2012) Dietary acid load and risk of hypertension: the Rotterdam Study. The American Journal of Clinical Nutrition, 95, 1438–1444.

Evert, A.B., Boucher, J.L., Cypress, M., Dunbar, S.A., Franz, M.J., Mayer-Davis, E.J., … Yancy, W.S. (2013) Nutrition therapy recommendations for the management of adults with diabetes. Diabetes Care, 36 (11), 3821-3842.

Golay, A. ve Ybarra, J. (2005) Link between obesity and type 2 diabetes. Best Practice and Research Clinical Endocrinology and Metabolism, 19 (4), 649-663.

Guardia, L.D., Thomas, M.A. ve Cena, H. (2018) Insulin sensitivity and glucose homeostasis can be influenced by metabolic acid load. Nutrients, 10, 618.

International Diabetes Federation (IDF). (2017) Diabetes Atlas. 8th ed. Brussels, Belgium.

International Diabetes Federation (IDF). (2019) Diabetes Atlas. 9th ed. Brussels, Belgium.

Jayedi, A., Shab-Bidar, S. (2018) Dietary acid load and risk of type 2 diabetes: A systematic review and doseeresponse meta-analysis of prospective observational studies. Clinical Nutrition ESPEN, 23, 10-18.

Jia, Z., Zhou, Y., Liu, X. Wang, Y., Zhao, X., Wang, Y. … Wu, S. (2011) Comparison of different anthropometric measures as predictors of diabetes incidence in a Chinese population. Diabetes Research and Clinical Practice, 92, 265-271.

Kobayashi, Y., Hattori, M., Wada, S., Iwase, H., Kadono, M., Tatsumi, H., … Kido, Y. (2013) Assessment of daily food and nutrient intake in Japanese type 2 diabetes mellitus patients using dietary reference intakes. Nutrients, 5, 2276-2288.

Moghadam, S.K., Bahadoran, Z., Mirmiran, P., Tohidi, M. ve Azizi, F. (2016) Association between dietary acid load and insulin resistance: Tehran lipid and glucose study. Preventive Nutrition.Food Science, 21(2), 104-109.

Murakami, K., Livingstone, M.B., Okubo, H. ve Sasaki, S. (2017) Higher dietary acid load is weakly associated with higher adiposity measures and blood pressure in Japanese adults: The National Health and Nutrition Survey. Nutrition Research, 44, 67-75.

Poupin, N,, Calvez, J., Lassale, C., Chesneau, C. ve Tomé, D. (2012) Impact of the diet on net endogenous acid production and acid-base balance. Clinical Nutrition, 31(3), 313–321.

Schwalfenberg, G.K. (2012) The alkaline diet: is there evidence that an alkaline pH diet benefits health? International Journal of Environmental Research and Public Health, 2012, 727630.

Sebastian, A., Frassetto, L.A., Sellmeyer, D.E., Merriam, R.L. ve Morris Jr, R. C. (2002) Estimation of the net acid load of the diet of ancestral preagricultural Homo sapiens and their hominid ancestors. The American Journal of Clinical Nutrition, 76(6), 1308–1316.

Souto, G., Donapetry, C., Calviño, J. ve Adeva, M.M. (2011) Metabolic acidosis-induced insulin resistance and cardiovascular risk. Metabolic Syndrome and Related Disorders, 9, 247-253.

Tulloch-Reid, M.K., Williams, D.E., Looker, H.C., Hanson, R.L., ve Knowler, W.C. (2003) Do Measures of body fat distribution provide information on the risk of type 2 diabetes in addition to measures of general obesity? Diabetes Care, 26, 2556–2561.

Welch, A.A., Mulligan, A., Bingham, S.A. ve Khaw, K. (2008) Urine pH is an indicator of dietary acid –base load, fruit and vegetables and meat intakes: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Norfolk population study. British Journal of Nutrition, 99, 1335–1343.

Williams, R.S., Kozan, P., Samocha-Bonet, D. (2016) The role of dietary acid load and mild metabolic acidosis in insülin resistance in humans. Biochimie, 124, 171-177.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.