Yetişkin Kadınlarda Akdeniz Diyetine Uyum Düzeyi ile Depresif Semptomlar Arasındaki İlişki

İrem Yıldız, Mendane Saka

Özet


Özet

Amaç: Akdeniz diyeti gibi sağlıklı ve yüksek kaliteli bir diyete bağlılık daha iyi bilişsel sağlıkla ilişkilendirilmekte ve Akdeniz diyetinin bilişsel sağlık üzerindeki koruyucu ve önleyici etkileri birden çok besin ögesine bağlanmaktadır. Bu çalışma yetişkin kadınların Akdeniz diyetine uyum düzeyleri ile depresif semptomlar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kasım 2020-Şubat 2021 tarihleri arasında Mersin ili Akdeniz ilçesinde bulunan özel bir kliniğe üye olan 19-60 yaş arası kadın bireyler dahil edilmiştir. Araştırmaya katılmayı kabul eden yetişkin kadınlara demografik özellikleri, sigara ve alkol kullanım durumları, sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumları, uyku düzenleri ve vitamin-mineral desteği kullanım durumlarına ilişkin bilgileri saptamak için anket formu uygulanmıştır. Bireylerin diyetle aldıkları enerji, makro ve mikro besin ögelerini belirlemek için 24 saatlik besin tüketim kaydı alınmış; Akdeniz tipi beslenmeye uyum durumlarını saptamak için Akdeniz Diyetine Bağlılık Ölçeği (MEDAS) ve depresyon düzeylerini belirlemek için Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) uygulanmıştır.

Bulgular: Çalışmaya 162 yetişkin kadın birey katılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin ortalama yaşı 31,3±9,46 yıldır. Beden kütle indeksine göre sınıflamada bireylerin %28,4’ü hafif şişman iken %6,8’i I.derece obez, %1,9’u II. derece obezdir. Bel çevresine göre bireylerin %16’sı risk, %27,2’si yüksek risk grubunda; bel/kalça oranına göre %25,3’ü risk grubunda yer almaktadır. Bireylerin %35,2’sinin Akdeniz diyetine düşük uyum, %33,3’ünün orta uyum, %31,5’inin yüksek uyum sağladığı belirlenmiştir. Bireylerin %44,4’ünün minimum, %29,6’sının hafif, %24,7’sinin orta ve %1,3’ünün şiddetli düzeyde depresif belirti gösterdiği belirlenmiştir. Bireylerin depresyon düzeyleri ile Akdeniz diyetine uyum arasındaki ilişki önemli bulunmuştur (p<0,05). Bireylerin depresyon ölçek puanları ile Akdeniz diyetine uyum arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0,05).

Sonuç: Sağlıklı, diyet kalitesi yüksek ve besin çeşitliliği açısından zengin bir beslenme şekli olan Akdeniz diyetinin yetişkin kadınlarda depresif semptomların düzeyini etkileyebileceği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Akdeniz Diyeti, Duygu Durum, Depresyon, Depresif Semptomlar 


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.