Yaşlı Bireylerde Kırılganlık ile Malnütrisyon İlişkisi

Serap İncedal Irgat, Gül Kızıltan

Özet


Özet

Amaç: Bu çalışma, yaşlı bireylerde kırılganlık ile malnütrisyon ilişkisini incelemek amacı ile yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışma, Karaman İl Merkezine bağlı huzurevlerinde yaşayan, 65 yaş ve üzeri, Demans-Alzheimer tanısı olmayan, iletişim kurulabilen ve çalışmaya katılmayı kabul eden 76 yaşlı ile yürütülmüştür. Bireylerin sosyo-demografik özelliklerini içeren bir anket formu uygulanmış, antropometrik ölçümleri (boy uzunluğu, vücut ağırlığı, üst orta kol çevresi, baldır çevresi) ile el kavrama gücü araştırmacı tarafından belirlenmiştir. Yaşlı bireylerde kırılganlık saptamak için ‘Edmonton Kırılganlık Ölçeği’, malnütrisyon durumunu saptamak için ‘MNA (Mini Nutrisyonel Değerlendirme)’ kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22,0 programı kullanılmıştır.

Bulgular: Çalışmaya, 50’si (%65,8) erkek, 26’sı (%34,2) kadın olmak üzere yaş ortalaması 75,9 ± 7,91 yıl olan 76 yaşlı birey katılmıştır. Yaşlıların Beden Kütle İndeksi (BKİ) ortalaması 28,2 ± 6,75 kg/m2’tir. Yaşlıların MNA’ya göre beslenme durum dağılımları değerlendirildiğinde; bireylerin %17,1’i malnütrisyonlu (erkeklerin %10’u kadınların %30,8’i), %28,9’u malnütrisyon riski altında (erkeklerin %36’sı, kadınların %15,4’ü) ve %53,9’u normal nutrisyonel duruma (erkeklerin %54’ü, kadınların %53,8’i) sahip olduğu bulunmuştur. Yaşlı bireylerin cinsiyete göre malnutrisyon durumları arasındaki fark istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur (p<0,05). Edmonton skoru değerlendirildiğinde yaşlıların; %28,9’unun kırılgan olmadığı (erkeklerin %36’sı, kadınların %15,4’ü), %18,4’ünün görünürde savunmasız (erkeklerin %26’sı, kadınların %3,8’i), %14,5’inin hafif kırılgan (erkeklerin %12’si, kadınların %19,2’si), %15,8’inin orta kırılgan (erkeklerin %12’si, kadınların %23,1’i), %22,4’ünün şiddetli kırılgan (erkeklerin %14’ ü, kadınların %38,5’i) olduğu bulunmuştur. Kırılganlık durumu açısından cinsiyetler arası fark istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur (p<0,05). Çalışmaya katılan yaşlı bireylerin Edmonton ile MNA puanları arasındaki ilişki incelendiğinde, hem erkek hem de kadın yaşlı bireylerin Kırılganlık ile Malnütrisyon ölçek puanları arasında negatif yönlü önemli bir ilişki belirlenmiştir (p< 0,05).

Sonuç: Bu çalışmada kırılganlık ile malnütrisyon arasında önemli ilişki bulunmuş, yaşlılarda malnütrisyonun gelişmesinde kırılganlığın etkisi de göz önüne alınmalı ve değerlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Kırılganlık, Malnütrisyon

 


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.