Tıbbi Güven ve Güvensizlik

Dilara Türkyılmaz

Özet


Özet

Güven, hastalıkları ve sağlık sistemini durdurmamızın mümkün olmadığı bir dünyada, ihtiyacımız olan en değerli duygudur. Hayatta güven duymadan birçok şey yapabiliriz. Ancak güvenin olmadığı bir sağlık sistemini kabul etmemiz pek mümkün olmayacaktır. Bu çalışmanın amacı, yapılan literatür taramalarıyla birlikte sağlık sistemi içerisinde tıbbi güven ve güvensizlik yaratan faktörlerin analizini yaparak bu konu hakkında genel bir bakış açısı kazandırmaktır. Çalışmada, sağlık hizmetlerinde bilgi asimetrisi yüzünden yaşanan durumlardan, sağlık sistemi ile sağlık çalışanlarına karşı güven ve güvensizlikten, tıbbi güvensizliğin ekonomik etkilerinden, güveni etkileyen faktörlerden, güveni arttırmak için yapılması gereken müdahalelerden ve sağlık hizmetlerinde tıbbi güven ve güvensizlik konusunda yapılan çalışmalardan kesitler sunulmuştur. Çalışmanın sonuçlarına göre; sağlık sistemine ve hekimlere karşı güven durumu yüksek olan hastalar da daha güzel sağlık davranışları, yüksek yaşam kalitesi ve daha az semptom ortaya çıktığı görülmüştür. Bununla birlikte hekime güvenen hasta, ilaçlarını düzenli kullanmakta, kontrollerini aksatmamakta ve tedavi süresi boyunca doktorunu dinlemektedir. Hastaların bu davranışı, tedaviyi başka bir hekime onaylatma eğilimden vazgeçmelerini sağlayarak, sağlık harcamalarının da atıl kullanılmamasına neden olmaktadır. Güven yaratmadaki en iyi yollardan bir tanesinin de iletişim olduğu görülmüştür. Güçlü ve etkili bir iletişim olduğu yerde güveni yaratmakta da kaçınılmaz olmaktadır. Güven, sağlık hizmetlerinde kaliteyi değerlendirmek içinde önemli bir belirleyicidir. Bu durumda güveni ölçmemiz gerekmektedir. Çünkü ölçemediğimiz ve sayılarla ifade edemediğimiz hiçbir şeyi değerlendirmemizde mümkün olmayacaktır. Güven ve güvensizliğin ölçümü sağlık hizmeti sunumlarında ve sağlık harcamalarında iyileştirmelere katkıda bulunabilir. Bu nedenle bu konuda daha çok araştırma yapılması ve güveni arttırmak için bazı müdahalelerin yapılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Güven, güvensizlik, sağlık, sağlık hizmetleri 

 

 

Abstract:

Trust is the most valuable emotion we need in a world where we cannot stop illnesses and the health system. We can do many things without trusting in life. However, we will not be able to accept a health system without trust. The aim of this study is to analyze the factors that create medical confidence and insecurity in the health system, together with the literature scans, to gain a general perspective on this subject. In the study, sections of health services due to information asymmetry, trust and insecurity towards healthcare system and healthcare workers, economic effects of medical insecurity, factors affecting trust, interventions to increase trust, and studies on medical trust and insecurity in health services are presented. According to the results of the study; Patients with high confidence in the health system and physicians have also been shown to develop better health behaviors, higher quality of life and fewer symptoms. However, the patient who trusts the doctor uses his medication regularly, does not disrupt his controls and listens to his doctor throughout the treatment period. This behavior of the patients ensures that they give up the tendency to have the treatment approved by another physician and causes the health expenditures not to be used idle. One of the best ways to create trust is communication. It is inevitable to create trust where there is strong and effective communication. Trust is an important determinant in evaluating quality in health services. In this case, we need to measure trust. Because we will not be able to evaluate anything that we cannot measure and express in numbers. Measuring trust and insecurity can contribute to improvements in healthcare delivery and healthcare spending. For this reason, some interventions are required to do more research on this subject and to increase trust.

Keywords: Trust, mistrust, health, health services


Tam Metin:

PDF

Referanslar


Kaynaklar

Anderson, L. A., ve Dedrick, R. F. (1991). Development of the Trust in Physician Scale: A Measure to Assess Interpersonal Trust in Patient-Physician Relationships. Psychological Reports, 67, (3 PT 2):1091-1100

Birkhäuer, J., Gaab, J., Kossowsky, J., Hasler, S., Krummenacher, P., Werner, C., ve Gerger, H. (2017). Trust in the health care professional and health outcome: A meta-analysis. 23 Mayıs, 2020 tarihinde PLOSONE: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0170988#sec007 adresinden erişildi

Ertong, G. (2011a). Niklas Luhmann’ın Sosyal Sistemler Kuramı Ve Güven Tartışmaları Bağlamında Sağlık Sistemi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4.

Ertong, G. (2011b). Sağlık Sisteminde Hekim Hasta İlişkisi ve Güven Unsuru.

Gülcemal, E., ve Keklik, B. (2016). Hastaların Hekimlere Duydukları Güveni Etkileyen Faktörlerin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma: Isparta İli Örneği. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (14), 66.

Isaac, L., LaVeist, T., ve Williams, K. (2009). Mistrust of Health Care Organizations is Associated with Underutilization of Health Services. Health Services Research, 44 (6), 2093-2105.

Lalumera, E. (2018). Trust in health care and vaccine hesitancy. Rivista di estetica, 68 (2), 105-122.

Price, J., Kirchofer, G., Khubchandani, J., Kleinfelder, J., ve Bryant, M. (2013). Development of a College Student's Mistrust of Health Care Organizations Scale. Journal of Health Education, 44 (1), 19-25.

Sheppard, V., Wang, J.-Y., Hurtado-de-Mendoza, A., Sutton, A., ve LaVeist, T. (2019). Psychometric Properties of the Medical Mistrust Index (MMI) in Latina Immigrants. Behavioral Medicine, 45 (2), 128-129.

Temel, K., ve Aydın, M. (2018). Sağlık Hizmetlerinde, Hasta-Hekim İlişkisinde Yaşanan Bilgi Asimetrisinin Ortaya Çıkardığı Ekonomik Sorunlar: Çanakkale Örneği. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 747.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.