MEDULLA SPİNALİS YARALANMASI GEÇİREN VE ŞİDDETLİ NÖROPATİK AĞRISI OLAN BİR VAKADA DİADİNAMİK AKIM UYGULAMASI

Gülşen Taşkın, Özlem Yürük

Özet


Bu vaka sunumunun amacı, medulla spinalis yaralanması (MSY) geçiren ve şiddetli nöropatik ağrısı olan ancak medikal tedavi ve Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) uygulamasından fayda göremeyen bir vakada diadinamik akım uygulamasının etkisini incelemekti. MSY sonrası cerrahi tedavi geçiren ve yoğun bakım ünitesinde kalan hasta yaralanmadan yaklaşık iki ay sonra rehabilitasyon merkezimize başvurdu. Hikayesi alınan ve fonksiyonel fizyoterapi değerlendirmeleri yapılan hastaya fizyoterapi programı planlandı. Fizyoterapi programı devam ederken hastanın yatış sırasında da var olan ve üst ekstremitelerinde lokalize ağrı, şiddeti artarak önemli bir şikâyet haline geldi. Uzman hekim tarafından nöropatik ağrı tanısı konan hastaya medikal tedavi planlandı ve fizyoterapi programına TENS eklendi. Ancak aradan geçen üç ay süreye rağmen hastanın ağrısında herhangi bir azalma olmadığı gözlendi. Bunun üzerine ganglion blokajı sağladığı düşünülen ancak kanıt düzeyi düşük olan diadinamik akım uygulaması yapıldı. Tedavinin ilk gününden itibaren ağrısının azaldığını belirten hastanın, toplam 40 puan olan “McGill Ağrı Ölçeği” sonucu 10 seans sonunda 24 puan olarak bulundu. Sonuç olarak; medikal tedavi ve TENS gibi sıkça kullanılan ağrı giderici ajanlardan fayda görmeyen bu vakada 10 seanslık diadinamik akım uygulamasının ağrıyı azalttığı belirlendi.

 

Anahtar Kelimeler: Ağrı Yönetimi, Nöropatik Ağrı, Medulla Spinalis Yaralanması.

 


Tam Metin:

PDF

Referanslar


Ayhan, Ç., Kırdı, N., & Şimşek, N. (2016). Diadinamik Akımlar (pp.63-64). Kırdı, N., Şimşek, N. (Eds). Elektroterapide Temel Prensipler ve Klinik Uygulamalar. Ankara: Hipokrat Yayınevi.

Can, F., Tandoğan, F., Yılmaz, İ., Dolunay, E., & Erden, Z. (2003). Rehabilitation of patellofemoral pain syndrome: TENS versus diadynamic current therapy for pain relief. The Pain Clinic, 15(1): 61-68.

Cohen, S.P. & Mao, J. (2014). Neuropathic pain: mechanisms and their clinical implications. BMJ, 348:f7656.

Ebadi, S., Ansari, N.N., Ahadi, T., Fallah, E., & Forogh, B. (2018). No immediate analgesic effect of diadynamic current in patients with nonspecific low back pain in comparison to TENS. Journal of Bodywork Movement Therapy, 22(3):693-699.

Karakaya, M.G. (2016). Spinal kord yaralanması ve rehabilitasyonu (pp.115-164). Karaduman, A.A., Tunca Yılmaz, Ö. (Eds). Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Cilt 3). Ankara: Hipokrat Yayınevi.

Norrbrink, C. (2009). Transcutaneous electrical nerve stimulation for treatment of spinal cord injury neuropathic pain. Journal of Rehabilitation Research and Development, 46(1):85-93.

Pourmomeny, A.A., Amini, M., Safae, H., & Hassanzadeh, A. (2009). The effect of electroanalgsia on pain relief in patient with diabetic neuropathy type II. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism, 11(4):363-369.

Ratajczak, B., Hawrylak, A., Demida, A., Kuciel-Lewandowska, K., & Boerner, E. (2011). Effectiveness of diadynamic currents and transcutaneous electrical nerve stimulation in disc disease lumbar part of spine. Journal of Back and Musculoskeletal Rehabilitation, 24:155-159.

Siddall, P.J. (2009). Management of neuropathic pain following spinal cord injury: now and in the future. Spinal Cord, 47(5):352-359.

Ünal, E. (2017). Fizyoterapide Ağrı Yönetimi. Ankara: Hipokrat Yayınevi.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.