NÖROLOJİK HASTALIKLAR VE PROBİYOTİK-PREBİYOTİK KULLANIMI

Ümmühan Akkaya

Özet


Probiyotikler; mikrobiyal dengeyi iyileştirerek yararlı etkileri olan mikroorganizmalardır. Prebiyotikler ise; insanlarda sindirim enzimleri tarafından sindirilemeyen ve bazı yararlı bakteri gruplarının aktivitesini seçici olarak geliştiren besinlerdir. Probiyotik tüketiminin, bağışıklık cevabını arttırmak, koloniyi dengelemek, hücrelerin endojen savunma kapasitelerini artırmak  gibi birçok olumlu etki gösterdiği bildirilmiştir. Prebiyotiklerin amacı ise probiyotik bakterilerin  büyümesini, böylece gastrointestinal ve bağışıklık sistemlerinin geliştirilmesini sağlamaktır. En yaygın olarak kullanılan probiyotik ve prebiyotikler araştırıldığında en çok kullanılan probiyotik  türleri; Lactobacillus ve Bifidobacterium cinsi laktik asit bakterilerdir. Prebiyotikler ise doğal olarak besin maddelerinde bulunmaktadırlar. Birçok hastalığın önlenmesinde probiyotik ve prebiyotikler kullanılmaktadır. Multiple Skleroz, Alzheimer, migren ve Parkinson hastalığı gibi pekçok nörolojik hastalık grubunda da  probiyotik ve prebiyotik takviyelerinin olumlu sonuçları görülmektedir.

Anahtar kelimeler: Probiyotik, prebiyotik, nörolojik hastalık


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.